Informaţii generale

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timişoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României. Este un spital cu tradiție, înființat în anul 1903 şi având o activitate profesionala diversificata ce acoperă toată gama specialităților pediatrice.

Spitalul Clinic de Urgenta Judetean  Timisoara ofera servicii medicale populatiei adulte, iar Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara ofera aceleasi servicii medicale multiple dar oferite populatiei intre 0-18 ani, unui segment de varsta diferit. Specialitatile pediatrice presupun ingrijirea unei categorii aparte de pacienti : nou nascuti, copii mici si adolescenti ce nu pot fi efectuate in clinicile pentru adulti. Interventiile chirurgicale pediatrice dificile necesare, specialitatea de ortopedie pediatrica are o specificitate legata de varsta, tipul de leziune si tipul de malformatie,  pentru acest segment de varsta 0-18 ani, nu pot fi efectuate in clinicile specializate pentru adulti. Copii nu sunt adulti in miniatura, ei au o patologie specifica.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara este o unitate sanitara cu sectii si compartimente ce acopera toata patologia copilului si adolescentului, de la urgenta pana la patologia cronica, exista sectii diferite, echivalente specializarilor diverse ale medicinei interne : cardiologie pediatrica, nefrologie pediatrica, gastroenterlogie pediatrica, diabet si endocrinologie pediatrica, oncologie pediatrica, hematologie, alergologie si imunologie pediatrica, toxicologie, genetica medicala, dializa peritoneala, statie de hemodializa, ingrijiri paleative  , compartiment HIV etc.

De asemenea in cadrul spitalului exista si sectii clinice cu specialitati chirurgicale (chirurgie generala, chirurgieplastica, reparatorie si arsi, ORL, oftalmologie, bloc operator cu 3 Sali de operatii, ortopedie si recuperare medicala, sectie clinica ATI, sectie de clinica de neonatologie-prematuri, sectiei clinica de neurologie pediatrica, de psihiatrie pediatrica, sectie de pneumoftiziologie, sectie de recuperare nutritionala (Distrofici), laborator de analize medicale si laborator de radiologie si imagistica cu aparatura de inalta performanta, Unitate de Primire a Urgentelor (UPU) in cadrul careia se trateaza urgentele pediatrice precum si un Compartiment de Transplant Medular Adulti si Copii, UTS si Sterilizare.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara, formeaza studenti (fiind baza materiala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara) si  medici rezidenti. În spital se desfãsoarã si activitãti de învãtãmânt  postliceal,  postuniversitar, de educatie medicalã continuã, precum si de cercetare stiintificã medicalã.

Este singurul spital din partea de vest a tarii, care prezinta serviciile necesare pentru abordarea complexa  a copiilor bolnavi : pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizica si nutritionala.

Ofera servicii de inalta specialitate in ceea ce priveste pacientii care au nevoie de  transplant medular, pentru tratament la standarde europene in oncohemnatologie, interventii chirurgicale de urgenta pentru copii cu malformatii congenitale inca din primele zile de viata, dializa, asistenta HIV/SIDA,  etc.

Spitalul nostru a fost decenii la rind  centru medical metodologic de referinta pentru judetele ce i-au fost arondate din punct de vedere metodologic : Arad, Hunedoara, Caras Severin, Mehedinti, Timis.

Dovada caracterului regional al spitalului, este numarul de bolnavi internati ce provin din alte judete, din intregul areal geografic al tarii, pe langa judetele care traditional ni se adreseaza, prezentindu-se bolnavi din toate regiunile tarii. (peste 1/3 din totalul bolnavilor externati)

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara este o unitate ce detine competente, resurse umane si materiale suplimentare,  necesare in vederea asigurarii ingrijirilor complete pentru cazuri complexe,  in special in cazul urgentelor si al pacientilor aflati in stare critica din judet si judetele arondate

OBIECTIVE GENERALE :

  • să excelăm în acordarea unor servicii medicale performante, de calitate, comparabile cu cele oferite la nivel internaţional si accesibile din punct de vedere financiar;
  • să oferim pacientilor nostri informatii accesibile si reale si să asigurăm participarea acestora la deciziile privind actul medical care-i vizează în mod direct pentru a putea consimti liber asupra acestuia;
  • să respectam viata privată si intimitatea pacientului tratandu-l cu omenie, promptitudine si maximum de eficienta;
  • să garantăm confidentialitatea în legătură cu datele personale ale pacientului si informatiile referitoare la starea sa de sănătate sau socială.

OBIECTIVE OPERAȚIONALE :

  • asigurarea unui act medical de calitate în condiții de siguranță si mentinerea satisfactiei aparținătorilor la un nivel cât mai ridicat;
  • asigurarea conditiilor de muncă propice salariatilor si îmbunătătirea percepției acestora față de locul de muncă.