Declaratie asumare Strategie Nationala Anticoruptie 2021-2025
Plan de integritate implementare strategie SNA 2021-2025
Raport de evaluare a incidentelor de integritate 01.01.2022 - 31.12.2022
Declaratie asumare Strategie Nationala Anticoruptie 2021-2025
Plan de integritate implementare strategie SNA 2021-2025
Raport de evaluare a incidentelor de integritate 01.01.2022 - 31.12.2022
În sensul aplicării legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
CADRU GENERAL
Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara a operaționalizat începând cu data de 01.11.2023, atât canalul intern cât și canalul extern de raportare pentru implementarea Legii 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public.
Astfel, o persoană fizică ce deține informații, obținute într-un context profesional, referitoare la o încălcare a legislației aplicabile Spitalului clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara, care s-a produs sau care este susceptibilă să se producă, și care alege să se adreseze pe canalul extern pentru a raporta respectiva încălcare, o poate face prin utilizarea mijloacelor de raportare următoare:
Condiție obligatorie: plicul va fi sigilat, marcat „CONFIDENȚIAL” cu mențiunea „Raportare conform prevederilor Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public” Datele de identificare a avertizorului (expeditor) NU vor fi trecute pe plic (datele de identificare a avertizorului vor fi menționate în cuprinsul formularului).
Depunerea formularului de raportare și a probelor, se va face la sediul spitalului, direct în cutia destinată colectării raportărilor în interes public înființată special în acest scop.
Condiție obligatorie: documentele vor fi depuse într-un plic sigilat conform cerințelor descrise mai sus la pct. 2.2., de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00.
Observație: nu este obligatoriu ca plicul pregătit de avertizor să fie depus personal de acesta în cutia raportărilor pe Legea 361/2022! Plicul poate fi depus și de către altă persoană decât avertizorul.
Conversațiile telefonice nu sunt înregistrate. Numărul de telefon este gestionat exclusiv de către persoana desemnată, care, în urma discuțiilor va întocmi un proces-verbal de transcriere completă și exactă a conversației telefonice, oferind avertizorului posibilitatea de a verifica, de a rectifica și de a-și exprima acordul cu privire la procesul verbal al conversației, prin semnarea acestuia.
Întâlnirea față în față între avertizor și persoana desemnată de Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara va fi stabilită de comun acord, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00, la sediul spitalului.
Condiție obligatorie: avertizorul va furniza un minim de date de contact (numele și prenumele, adresa de e-mail, număr de telefon) în scopul programării/organizării de către persoana desemnată a întâlnirii la sediul spitalului.
Conversațiile oralice nu sunt înregistrate. Persoana desemnat va întocmi un proces-verbal de consemnare a discuțiilor din cadrul întâlnirii, sub rezerva consimțământului, cu semnătura ambelor părți, oferind avertizorului posibilitatea de a verifica, de a rectifica și de a-și exprima acordul cu privire la procesul verbal al conversației, prin semnarea acestuia. În lipsa consimțământului, avertizorul va fi îndrumat să raporteze în scris persoanei desemnate, pe suport de hârtie sau în format electronic, la adresa de e-mail dedicată.
Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara asigură gestionarea tuturor raportărilor cu respectarea confidențialității cu privire la identitatea avertizorului în interes public și a informațiilor care ar permite identificarea directă sau indirectă a acestuia, cu excepția situației în care avertizorul își exprimă consimțământul expres în vederea divulgării acestor date.
Prin intermediul persoanei desemnate, Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara înregistrează, examinează și soluționează raportările interne/externe care vizează doar sau au legătură cu activitățile spitalului, raportările care exced ariei sale de competență fiind direcționate către autoritățile abilitate. Persoana desemnată are obligația de a-și îndeplinii atribuțiile în mod independent, imparțial, prompt și confidențial, precum și de a împiedica accesul la raportare al personalului neautorizat.
Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara garantează protecția, atât a avertizorilor, cât și a persoanelor implicate și a angajaților care contribuie la investigarea unei abateri raportate, care se va desfășura cu cea mai mare confidențialitate. Persoanele implicate sau vizate prin raportare sunt prezumate nevinovate până la dovedirea încălcării legii de către acestea.
De asemenea, spitalul oferă avertizorilor și posibilitatea de raportare și comunicare anonimă, însă aceste raportări anonime vor fi examinate și soluționate doar în măsura în care conțin suficiente informații referitoare la încălcări ale legii.
CADRU LEGAL
Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
Prin „încălcări ale legii” înțelegem fapte care constau într-o acțiune sau inacțiune care constituie nerespectări ale dispozițiilor legale prevăzute în anexa nr. 2 din Legea nr. 361/2022, care privesc domenii cum ar fi:
Tototdată, acestea privesc și:
Pot efectua raportări persoanele fizice care au obținut informațiile referitoare la încălcări ale legii, intr-un context profesional. În categoria acestor persoane intră, cel puţin, următoarele:
De asemenea, pot efectua raportări privind încălcări ale legii:
Raportarea cuprinde, cel puţin, următoarele:
Prin excepţie, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii.
Un avertizor în interes public poate realiza raportarea nominal sau anonim. Din punct de vedere procedural principalele difernțe între cele 2 modalități de raportare sunt:
Raportarea de informaţii privind încălcări ale legii, cunoscând că acestea sunt nereale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 30.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii, infracţiune.
Pentru a beneficia de măsurile de protecție, avertizorul în interes public trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:
Pentru a beneficia de măsurile reparatorii, avertizorul în interes public trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute mai sus, precum şi condiţia ca represaliile să fie consecinţa raportării efectuate.
De asemenea, mai beneficiază de aceste măsuri:
Persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat, au la dispoziție următoarele modalități de raportare:
Raportarea se face în scris, pe suport hârtie sau în format electronic, prin comunicare la linia telefonică sau prin întâlnire față în față, la cererea avertizorului în interes public.
Persoana desemnată are obligația de a informa avertizorul în interes public referitor la înregistrarea raportării în termen de cel mult 7 zile calendaristice de la primirea acesteia.
În soluționarea raportării și efectuarea de acțiuni subsecvente, persoana desemnată din cadrul spitalului menține contactul cu avertizorul în interes public, în vederea solicitării de informații suplimentare și informării. Persoana desemnată este obligată să informeze avertizorul în interes public, într-un termen rezonabil, care să nu depășească 3 luni sau, în cazuri justificate, 6 de la primirea raportării, precum și ori de câte ori sunt înregistrate evoluții în desfășurarea acțiunilor subsecvente, cu excepția cazului în care informarea ar putea periclita desfășurarea acestora.
După finalizarea examinării, persoana desemnată întocmește un raport care cuprinde următoarele elemente: prezentarea situației care a făcut obiectul raportării, inclusiv descrierea informațiilor aduse la cunoștința autorității competente prin raportarea înregistrată și, după caz, prin comunicarea către autoritățile, instituțiile publice, alte persoane juridice de drept public vizate, precum și către persoanele juridice de drept privat, de concluzii și recomandări care pot cuprinde referiri la eventuale măsuri de protecție. Modalitatea de soluționare se comunică în termen de 5 zile de la finalizarea examinării către avertizorul în interes public și persoana vizată.
Persoanele interesate să efectueze o raportare de încălcare a legii către Spitalul clinic de urgență pentru copii „Louis Țurcanu” Timișoara sau să solicite consiliere confidențială cu privire la procedura de raportare, de examinare și de soluționare a raportării, o pot face prin adresare directă către persoana desemnată, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00 astfel: